добрый день

ko si predaleč za klepete

Saturday, June 16, 2007

Od kefirja do športnih avtomobilov

V četrtek je bil na luksemburški ambasadi zadnji letošnji sestanek Odbora za dobrodelno dejavnost Mednarodnega kluba žensk. Predsednica odbora je bila z zadnjim letom več kot zadovoljna, saj je IWC preko 72 različnih projektov (z zbranim denarjem in s svojimi 130 prostovoljci) na tak ali drugačen način pomagal več kot 7000 ljudem. Več kot 100 000 toplih obrokov je bilo podeljenih pomoči potrebnim, redno obiskovanih precej internatov in sirotišnic, podarjenih je bilo veliko število učnih ur - od angleščine pa do računalništva in šole za življenje, pomoč so dobile bolnice in posamezniki v njih, kupljeni so bili invalidski vozički, plačane operacije otrok, 10 otrok s posebnimi potrebami je s pomočjo kluba našlo svoje rejniške družine, nabranih je bilo ogromno škatel podarjenih oblačil, igrač, pohištva, renovirane so bile prej nevzdržne kopalnice in spalnice internatov... skratka - marsikaj se da!
Nato smo poslušali predstavitev projekta Očeta Ilje, ki malo izven Moskve vodi neke vrste rehabilitacijski center za otroke in mladostnike. Iz različnih virov sponzoriran projekt jim super uspeva. V svojo sredino sprejemajo otroke in mlade s težavami, ki v internatih povzročajo preglavice. Pogoj pa je, da se vsaj na enem področju izkažejo - potem jih lahko doleti ta nagrada - en mesec življenja v centru, kjer jim ponujajo razne tečaje, se z njimi pogovarjajo, jim odpirajo obzorja in jih nato, bojda pogosto 'kot nove', pošljejo nazaj. Center je zelo lepo urejen, hrana je menda odlična, na barvnih stenah visijo umetniška dela, da bi se le mladi res dobro počutili in razvijali svoje potenciale. Imajo tudi številne živali in celo svojo mlekarno, s prodajo mlečnih izdelkov (mmmm, je bilo dobro:) namreč dodatno služijo denar. Prav tako imajo avtomobilsko delavnico, v kateri fantje delajo športne avtomobile. (!) Vse to smo videle na filmčku, ki ga je odlično posnel eden od "neperspektivnih, problematičnih mulcev". Medse sprejmejo tudi najmlajše, ki jim potem iščejo rejniške družine - spoznavajo otroke in starše in čakajo, da se drug v druge "zaljubijo"... pa dobi še eno bitje topel dom. Sam oče Ilja ima 8 rejencev.
Res ga je bilo lepo poslušat in občudovat tako zanesenega in ljubečega. Se bo treba odzvati vabilu in se zapeljati pogledat ta center, katerega vodilo je: vse, kar potrebujejo, je ljubezen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home